Vat je 'm

Merlot? Kies eens een andere rode wijn!

Merlot? Kies eens een andere rode wijn!

Je kent het wel, je bent lekker uit eten en je hebt zin in een lekkere rode wijn. Dus je zegt: “doe maar een Merlot”. Saai!! Maar je bent zeker niet de enige, wij schrijven er tenslotte een heel artikel over. Maar wat moet je dan kiezen in plaats van een Merlot? De wijnkaart is meestal erg uitgebreid en dan is het ontzettend lastig om tussen alle onbekende wijnen een keuze te maken. Merlot is vaak een goede keuze, want het is een fruitige en toegankelijke wijn, maar heel spannend is het niet! Daarom nemen we jou graag mee op ontdekking om een andere keuze te maken in een restaurant of als in je supermarkt of wijnwinkel staat. We zullen niet te ver afwijken van het smaakprofiel van de Merlot. Maar we laten we je wel zien welke keuzes er nog meer zijn, die ook toegankelijk en fruitig zijn en bij veel gerechten passen.

Waarom drinken we nou allemaal Merlot?

De Merlot is de nummer 2 van de meest aangeplante druivensoort over de hele wereld, en wordt aangeplant van Spanje tot in Canada! Dat betekend heel veel wijn. Tweederde hiervan wordt aangeplant in Frankrijk. En dat verklaart waarom deze wijn, van deze druif, eigenlijk in elke winkel of restaurant te krijgen is in Nederland. Daarnaast worden de geliefde Bordeaux wijnen vaak gemaakt van onder andere de Merlot druif. Dit zorgt mede voor de grote populariteit van de druif.

Persoonlijk vinden we de Merlot erg lekker, maar wij willen je graag twee alternatieven bieden. Verandering van smaak doet drinken 😉 De smaakprofielen van de alternatieven hebben veel raakvlakken met de standaard Merlot, maar zijn gewoon net even wat anders.

Alternatief 1: Malbec

De Malbec die wij hebben gekozen komt uit Argentinië uit het Mendoza gebied (te krijgen bij Gall&Gall). 33% van de aanplanting in Argentinië wordt vertegenwoordigd door de Malbec, wat neerkomt op maar liefst 30.000 hectare. De wijn heeft een fruitige en licht aardse neus. Het is een donkerrode intense, maar soepele wijn. Hele fijne combinatie! Waarbij bramen, pruimen en kersen als een vlaag door elke slok heen gaan en hier en daar wat kruidige tonen. De wijn heeft een zachte afdronk en zit laag in de tannines.

Esquinas
  • Esquinas
  • Argento
  • Malbec
  • Argentinië
  • 2014

Alternatief 2: Cabernet Sauvignon

Wellicht is de Cabernet Sauvignon niet een heel verrassend alternatief, maar zeker de moeite waard. Qua smaakprofiel komen dezen wijnen vaak overeen met elkaar, al is de Cabernet Sauvignon iets steviger. En dat is precies wat het iets spannender maakt. De Cabarnet Sauvignon die wij hebben gekozen komt uit Zuid- Afrika, een organische wijn zonder sulfiet! Deze hadden we nog niet eerder uitgeprobeerd. De wijn is stoerder dan de Malbec uit Argentinië. De zuren springen het glas uit. De wijn smaakt naar kers, zwarte bes en een hint van kruiden en specerijen. De tannines zijn behoorlijk meer dan de Malbec, maar vergelijkbaar met Merlots uit Frankrijk. Het smaakprofiel komt goed overeen met de Merlot. Dit is niet heel verrassend, want ze zijn beide gekruist met de Cabarnet Franc en hebben dus veel overeenkomsten. Dat maakt deze keuze een zeer aan te raden variatie op de geliefde Merlot. Daarnaast is de wijn van deze druif ook vaak te krijgen in restaurants, maar let op, ze zijn dus vaak wel iets steviger dan de Merlot wijnen. Persoonlijk vinden we onze gekozen wijn niet heel aangenaam, helaas hebben ook wij wel eens een miskoop.

Origin Pure
  • Origin Pure
  • Cabernet sauvignon
  • Zuid-Afrika
  • 2015

Malbec of Cabernet Sauvignon?

Dus als je de volgende keer een keuze moet maken uit toegankelijke rode wijn, dan zijn dit volgens Vat je ‘m de allerbeste keuzes! Wil je eens een wat sterkere variant proberen, ga dan voor de Cabarnet Sauvignon. Ben je meer van de zachte en soepele wijnen, kies dan de volgende keer voor een Malbec, bijvoorbeeld uit Argentinië. Wij nemen zeker weten de volgende keer een Malbec! Proost!

Merlot wijn

Gerelateerde berichten...