Vat je 'm

Belangrijke tijd voor de wijnboeren

Belangrijke tijd voor de wijnboeren

Het is weer oktober dat betekent druiven oogsten! Vorig jaar hebben wij nog geholpen bij wijngaard Aan de Breede Breek hier in Nederland, maar helaas paste het dit jaar niet in ons drukke schema. Iedereen kan zich aanmelden om vrijwillig te komen helpen plukken bij verschillende wijngaarden in Nederland. Echt leuk om dit een keer te doen!

Oogstober

Het weer tijdens de zomer is cruciaal voor de kwaliteit van de druiven. De druiven moeten de juiste zuurgraad en het juiste suikergehalte hebben, maar ook de algemene conditie moet natuurlijk goed zijn. Druiven worden niet altijd precies dezelfde week geplukt, maar vaak wel tussen september en oktober (op het noordelijk halfrond) Dit hangt af van het soort druif en het weer. Wanneer je de druiven te vroeg plukt en deze nog niet helemaal rijp zijn, zijn ze vaak nog erg zuur en hebben ze niet voldoende suikers. De suikers heb je niet alleen nodig voor de smaak, maar een groot deel wordt tijdens het gistingsproces omgezet in alcohol. Te laat plukken is ook geen optie, want dan gaan de druiven openbarsten en komen er allerlei insecten op af. Timing is cruciaal.

Nederlandse wijnboeren

Het is dit jaar voor de Nederlandse wijnboeren een goed jaar geweest, omdat het aan het einde van de zomer warm is geweest en de zon goed heeft kunnen branden op de druiven. Hoe meer zon, hoe meer suiker in de druiven. In Nederland hebben we daar nog wel eens eens te kort aan.

Druiven plukken

Het oogsten van de druiven kan met de hand worden gedaan, of door middel van machines. Steeds vaker wordt er geoogst met machines, maar op kleinere wijngaarden wordt nog vaak met de hand geplukt. In Frankrijk zie je regelmatig dat wijnboeren zich aan de traditionele methode houden. Bij Champagne wijnen is het zelfs verplicht om de druiven met de hand te plukken, anders mag de wijn geen Champagne heten. Handgeplukte wijnen zijn vaak duurder, omdat het veel meer tijd en mankracht kost. Maar als je weet wat voor werk er in zit smaken ze vaak toch iets lekkerder 😉

Gerelateerde berichten...