Vat je 'm

Hoe wordt wijn eigenlijk gemaakt?

Hoe wordt wijn eigenlijk gemaakt?

Even een serieuze noot tussendoor, want wij willen je natuurlijk ook een paar dingen leren over wijn! En waar moeten we dan mee beginnen? Juist, met het vinificatie proces oftewel wijnbereiding.

Wijn wordt gemaakt van druiven. Er bestaan verschillende druivenrassen die zeer geschikt zijn om wijn te maken. De druiven die gebruikt worden om wijn van te maken staan gerangschikt in wijngaarden en worden nauwlettend in de gaten gehouden zodat de planten onder de meest optimale omstandigheden kunnen groeien en rijpen. De druiven worden geoogst op het moment dat de druif rijp genoeg is en dat verschilt ook per soort druif. Als de druiventrossen zijn geoogst begint pas het ingewikkelde proces van wijn maken.

Druiventros

Rode wijn

De eerste stap in het proces is het sorteren van de druif en de steeltjes. Moet de rode wijn veel tannine bevatten dat worden er meer steeltjes meegeperst. De tannine in rode wijn komt deels uit de steeltjes, de pit van de druif en de schil. Hoe meer tannine in de wijn, hoe droger en de wijn in de mond aanvoelt. Je kan het herkennen aan het ‘samentrekken’ van je mond. Rode wijn krijgt de rode kleur door het toevoegen van de schil van de blauwe druif aan de most (het sap). De schil laat zijn kleur los en dat zorgt ervoor dat de wijn rood kleurt.

Na het kneuzen (kapot maken) van de druiven hou je most over. De eerste gisting van het most vind plaats om de suikers in de druif om te zetten in alcohol. Dit gebeurt omdat de druiven na het kneuzen automatisch gaan gisten. Daarna volgt een eventuele tweede gisting maar daar gaan we nu verder niet op in.

Eenmaal op vat is het belangrijk dat de most 2 tot 14 dagen op het vat blijft om goed te kunnen gisten en op het juiste alcoholpercentage komt. Daarna wordt de wijn helder gemaakt en vervolgens in de wijnfles gedaan.

Witte wijn

Bij witte wijn wordt dezelfde methode gebruikt, alleen zijn er een paar uitzonderingen. Het is voor witte wijn zo dat zowel witte- en blauwe druiven gebruikt kunnen worden omdat de schil niet wordt verwerkt en daardoor ook licht van kleur blijft. Ook steeltjes worden niet verwerkt, waardoor er heel weinig tannine in witte wijn aanwezig is.

Rosé is geen mengsel van rode en witte wijn, zoals veel mensen denken

Rosé wijn

Rosé wijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt zijn kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijn. Zodra de wijnmaker tevreden is over de tint worden de druiven voorzichtig geperst en schillen en sap van elkaar gescheiden. Daarna gaat de vergisting verder. Hoe langer de schillen en het sap contact hebben, des te donkerder wordt de kleur en krachtiger de smaak van de rosé.

Ik hoop dat je iets wijzer bent geworden over het vinificatie proces. We hebben het niet te moeilijk gemaakt, want het proces is nog veel uitgebreider te beschrijven maar het moet wel leuk blijven;)

 

 

Gerelateerde berichten...